Zadar, Kroatia

Posted on

Viimeinen maakohde tällä risteilyllä oli Zadarin kaupunki Kroatiassa. Satama sijaitsi keskustasta sen verran kaukana, että laivayhtiö tarjosi matkustajille ilmaisen shuttle-bussi kyydityksen keskustaan ja takaisin. Bussit ajoivat lähelle rantaa, josta aukesi kaunis näkymä merelle ja pitkä rantabulevardi, jota pitkin lähdimme kävelemään ja katselemaan paikkoja. Heti alussa näimme osana taideteosta katuun upotetun ison päältä käveltävän 22m leveän aurinkopaneeliryppään ”Sun Salutation / The Greeting to the Sun”, joka antoi siinä olevalle taideteokselle yöaikaan päivällä ladattua sähköä.

Pienen matkan käveltyämme kuului rannasta erikoinen huilua muistuttava ääni ja lähestyessämme ääntä, löysimme tv:ssä joskus näytetyt meren aalloista soivat urut ”Sea Organ / Morske orgulje”, jotka oli upotettu marmoriportaisiin ja julkaistu yleisölle vuonna 2005. Mitä kovemmin aallot löivät rantaan, sitä kovemmin nämä urut soivat.

Rannasta lähti erilaisia veneretkiä ja ostimme liput vanhalla purjeveneellä tehtävään tunnin kiertoajeluun, joka ajaisi koko rannan alueen ja kävisi kääntymässä vielä pienen keskustaan menevän joen alkupäässä. Loppuun asti laivalla ei voinut mennä, koska tarina kertoi, että aiemmin joessa oli ollut nostosilta, jonka avulla myös korkeat laivat pääsivät aivan keskustaan. Aikojen saatossa tämän sillan mekanismi oli kuitenkin mennyt jumiin ja sitä ei koskaan ollut korjattu ja näin ollen vain pienet veneet pääsivät aivan perille asti.

Veneretken jälkeen oli hyvä lähteä kohti busseja, koska emme enää tässä kohteessa jaksaneet pitkien päivien jälkeen lähteä vielä kiertämään tungokseen vanhan kaupungin muurien sisälle. Laivassa meitä odottaisi laukkujen pakkailut ennen iltaohjelmaa ja kävimme myös varaamassa seuraavan risteilyn Next Cruise -pisteellä. Seuraava risteilymme tulisi olemaan tammikuussa 2017 ja lähtöpaikkana Dubai. Next Cruise -pisteellä on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja henkilökunta osaa kertoa mm. mihin eri paikkoihin Royalin laivat tulevat eri kausina siirtymään ja osaavat tarjota erilaisia vaihtoehtoja reittien suhteen.

Pöytäseurueemme yksi pariskunta oli kuullut meidän mainitsevan, että tälle risteilylle sattuisi myös 9. vuosipäivämme yhdessä ja he ehdottivat, että tuovat heidän hytistään pullon kuohuvaa ja kohottaisimme illallisella maljan. Oli tosi juhlallista istua isossa pöydässä ja nostaa maljaa uusien ystäviemme kanssa, joiden kanssa tulisimme pitämään yhteyttä myös risteilyn jälkeen ja he myös kutsuivat meidät käymään joku kerta Floridassa ollessamme. Tuntui aivan mielettömän haikealta halata jokaista pöydässämme toivottaen hyvää ja turvallista kotimatkaa sekä tietysti kiittää henkilökuntaa koko risteilyn hyvästä palvelusta.

Viimeiseksi vielä illalla oli ilo käydä Schooner Barissa nauttimassa viimeisiä juomia ja myös kiittämässä täällä henkilökuntaa mahtavasta palvelusta ja he olivat koko risteilyn ajan kuin perhe, jonka luokse oli aina mukana illalla mennä juttelemaan ja nauttimaan erinomaisista juomista. Tuntui jälleen haikealta kätellä ja halata baarin tarjoiljoita sekä tietysti myös muutamalle toivottaa mukavaa ja rentouttava lomaa heidän jäätyä lomalle tämän risteilyn jälkeen pitkän työjakson jälkeen.

Risteilyn voisi todeta menneen Ateenan kommellusta lukuunottamatta mahtavasti ja myös koko 10 päivän ajan aurinko helli reissaajia, huomenna olisi aika raahata laukut ulos laivasta ja suunnata kotia kohti.

Kuvia päivästä

Päivän kohteet
(klikkaamalla karttaa lähemmäs, näet eri paikkamerkintöjä Zadarista)